איפה אתם עושים את החג?

שתפו את המאמר:

שאלה, כביכול, כל כך פשוטה ולגיטימית אך מעוררת כל כך הרבה תחושות במיוחד עבור ישראלים המתגוררים מחוץ לישראל.

תקופת החגים הינה תקופה של שמחה, התרגשות, לבוש חגיגי, מאכלים מיוחדים והתכנסות משפחתית. עם זאת, אנשים רבים חווים בזמן החגים תחושת מתח ולחץ נפשי רב, אכזבה, געגוע, קינאה ובדידות.

מדוע למרות הכל, לישראלים המתגוררים מחוץ למדינת ישראל יש תחושה של עצבות ודכדוך קל?

תקופה החגים הינה תקופה של חשבון נפש, במיוחד בחגי תשרי. תקופה בה מסתיימת שנה אחת ומתחילה חדשה. תקופה בה אנו שואלים את עצמינו מה השגנו בשנה הקודמת ומה אנו מייחלים לעצמינו בשנה הבאה.

כמו-כן זו תקופה שמעוררת בנו זיכרונות ילדות, זיכרונות מאווירת החג בישראל – כולם עסוקים בקניות ובישולים לקראת החג, בקניית מתנות למארחת, בקניית בגדים חגיגיים, מרגישים את אווירת הח​ג באוויר. ובערב החג עצמו, המדינה נעצרת, הכבישים מתרוקנים וכולם יושבים עם המשפחה מסביב לשולחן ונהנים ממאכלים מסורתיים.

לישראלים המתגוררים מחוץ לגבולות ישראל, ללא משפחה רחבה, בתקופת החגים עולים הזיכרונות ועימם מגיעים הגעגועים – הגעגועים הביתה, למשפחה ולהורים, לאווירת החג, לריחות באוויר. גוברת תחושת ה״אין״ ו״מה חסר״ לעומת מה שיש.

בנוסף לכך, גוברת תחושת הבדידות. ישנו הבדל בין המונח ״בדידות״ למונח ״להיות לבד״. ״להיות לבד״ פרושו להיות פיזית רק עם עצמך ללא אדם נוסף. לעומת זאת, ״בדידות״ הינה הרגשה פנימית סובייקטיבית שלא תלויה בסביבה החיצונית, ניתן להרגיש בודד גם כשהינך מוקף באנשים. אנשים החשים בודדים למעשה מרגישים שאין להם נפש קרובה עימה הם יכולים לחלוק אינטימיות ובה הם יכולים לתת אמון, מרגישים כי הקשרים שיש להם אינם מצליחים למלא אותם ברגשות חיוביים, בחום ובטחון.

עבור ילדינו, חגיגת החג היא מעט מורכבת. ישנם ילדים שנולדו מחוץ לגבולות ישראל או שעברו בגיל מאוד צעיר ולכן הם לא זוכרים את אותם זיכרונות ולא חווים את אותם געגועים שאנו, ההורים, חשים. עבור ילדים אלה, אנו, ההורים, מייצרים ובונים את חווית חג, הדרך בה נחגוג את החג יהווה עבורם זיכרון ילדות שישמר והם יפעלו לפיו בחייהם הבוגרים. לכן, הורים רבים חשים שהם צריכים לעשות מאמץ גדול יותר לחגוג את החג כהלכתו על מנת להעביר את המסורת לילדיהם.

עבור ילדים שעברו למדינה חדשה, אחרי שחוו וספגו את אווירת החג בארץ במשך שנים רבות, חשוב לשוחח עימם על רגשותיהם, לברר האם הם עצובים או מדוכדכים, לשאול מה יכול להקל עליהם ולשתפם במה שאתם מרגישים בתקופה זו.

מה ניתן לעשות כדי להתמודד עם התחושות שמציפים אותנו בתקופת החג?

  • רחוקים מהבית – קרובים למסורת – בישראל אווירת החג מורגשת באוויר וכל התושבים עסוקים בהכנות ובחגיגת החג, לעומת זאת, במדינות רבות אין התייחסות לחגים היהודיים ולכן, אם ההורים חשים כי הם רוצים להנחיל לילדיהם את המסורת ובעצמם לחוש את אווירת החג, עליהם לעשות מאמץ, משמע: להזמין חברים שהם כמו משפחה, לבשל, להכין את הברכות המסורתיות ולקשט את הבית בהתאם. משפחות רבות מדווחות שבארץ הרגישו עומס רגשי ואף סלידה מחגיגית החגים, המסורת והדת, אך עם המעבר למדינה אחרת, הם מוצאים עצמם מתקרבים למסורת ומתעקשים על חגיגת החג וימי השישי.חשוב לזכור, כי אנו ההורים מהווים מודל עבור ילדינו, ולכן, אם חשוב לנו כי ילדינו יגדלו וישמרו על המסורת היהודית, חשוב שננחיל אותה עבורם כבר מילדותם. לכן, למרות המרחק מהמשפחה, עשו מאמץ לציין את החגים וללמד את ילדכם מה הם מסמלים או מה עומד מאחורי סיפורי החג.
  • שיחת וידאו – נפלאות הטכנולוגיה מאפשרות בשיחת וידאו לצפות בסעודת החג המתרחשת בארץ ולהרגיש שותפים מבלי להיות נוכחים פיזית. לעיתים הפרש השעות בין המדינות מאפשר לצפות בחגיגה המשפחתית בארץ ולאחר מכן להתפנות לחגיגה שלכם. אם הילדים נמצאים בבית, צרפו אותם לצפייה במשפחה ואם לא ניתן, ובכל זאת רצונכם לחבר אותם למשפחה, דאגו שהם יתקשרו לסבא וסבתא לאחל ״חג שמח״.
  • חגגו עם חברים קרובים -תחושה ואווירת חג נוצרת כשמסביב לשולחן יושבים אנשים שנעים לכם בחברתם, שאתם חשים עימם כמו משפחה. עם המגורים במדינה זרה, אנשים נוטים להתקרב לאנשים הדומים להם ולהתקבץ בקהילות, והחברים הקרובים אט אט מהווים תחליף למשפחה. השתדלו שגם לילדכם יהיו חברים בני גילם בערב החג, בכדי שהם יחושו, בדיוק כמוכם, בקרבת אנשים אהובים ורצויים.
  • חגיגות קהילתיות – אם אין לכם עם מי לחגוג, ואינכם רוצים לחגוג לבד, ישנן קהילות יהודיות או ישראליות רבות שעורכות ארוחת חג משותפת. בית חב״ד עורך ארוחות חג ומאפשר לאנשים לשבת ביחד ולא להיות בודדים בחג (ובמקומות רבים גם בימי שישי).
  • רווקים/ות, גרושים ואלמנות/ים – רווקים ורווקות לא אחת מרגישים עומס רגשי ולחץ לפני החג. השאלות האין סופיות של הדודים מתי ימצאו זוגיות ויתמסדו, גרושים שאינם עם הילדים בחג מרגישים ריקנות ותחושת בדידות, אלמנים/אלמנות נזכרים ומרגישים את חסרונו של בן הזוג האהוב. במקרים כאלה, מצאו לכם חברים בסטטוס דומה לכם ותחגגו ביחד. זו יכולה להיות ארוחת ערב קלילה, מפגש של יין ואוכל קל או חגיגת חג כהילכתה, לפי מה שמתאים לכם, העיקר שתחושו שאתם לא לבד.
  • משפחות מאמצות – כולנו זוכרים את התחושה של מעבר למקום חדש, את הבדידות ואת הרצון להיות מוקפים בחברים ומשפחה אהובה, תחושה זו בעיקר מנקרת בחגים. לכן, אם הנכם משפחה ותיקה, פיתחו את ליבכם וביתכם למשפחות חדשות ועזרו להם להתאקלם בצורה הטובה ביותר ולהרגיש נעים בעיקר בתקופת החגים.