ילדים, קומו, צריך ללכת לבית הספר

שתפו את המאמר:

היא יושבת בקליניקה, אמא ל 3 ילדים ואומרת לי: ״אני כל ערב מבטיחה לעצמי שמחר בבוקר הכל יהיה רגוע, שאעיר את הילדים בזמן, שהם יתארגנו והכל יעבור בשקט ובשלווה. אבל אז מגיע הבוקר ושוב אני מוצאת עצמי צורחת על הילדים שיתארגנו מהר ושאנחנו עומדים לאחר, שמה אותם בבית הספר בדקה האחרונה ומרגישה שעבר כבר חצי יום…אני מותשת עוד לפני שהתחיל יום העבודה שלי ומרגישה רע שצעקתי על הילדים!!״

תחושה זו מוכרת לכם?

יש חשיבות רבה לאופן בו אנו וגם ילדינו מתחילים את היום, המשפיע על מצב הרוח לכל אורכו. כשילדינו נכנסים רגועים ושמחים לבית הספר הם פנויים רגשית להתמודד עם האתגרים שמצפים להם. לעומת זאת, כשהם נכנסים טעונים לאחר ויכוחים, צעקות ומריבות, הם טרודים במחשבות ותחושות של מלחמה, התשה או השפלה ואינם פנויים ללמידה.

כיצד ניתן להתארגן בבוקר בצורה רגועה ונעימה?

 

  1. ניתוח אופן ההתנהלות שלכם בבוקר – לפני שאתם מתחילים לעשות שינוי, ראשית, קחו נייר ועט, כיתבו מהו סדר הפעולות שלכם בבוקר ובאילו מהפעולות אתם חווים קושי. לאחר שרשמתם תוכלו לראות האם הסדר הנוכחי הינו יעיל, ואם לא, חישבו כיצד ניתן לשנותו. לאחר מכן, חישבו כיצד ניתן לשנות או להקל את בפעולת שאתם חווים בהם קושי.
  2. התכוננות מראש – הבוקר הוא קצר ולחוץ מכיוון שנדרש לעשות בו פעולות רבות בזמן קצוב. לכן מומלץ לצמצם את המטלות על ידי התארגנות ערב קודם. כלומר: ניתן להכין את הבגדים לכל ילד, להכין חלק מתיק האוכל, להכין את הילקוט ולוודא שהשעורים וכל הציוד הנדרש ליום המחרת נמצא בו. התארגנות מראש מאפשרת לצמצם את מספר המטלות בבוקר, לקיים אותן באופן רגוע ולוודא שלא שכחנו דבר.
  3. התעוררו לפני הילדים – על מנת שתהיו רגועים ופנויים לסייע לילדים להתארגן בבוקר, מומלץ להתעורר מוקדם, עוד לפני הילדים, לשתות קפה ברגיעה ואף להתארגן לפניהם וכך תוכלו להעיר אותם בנינוחות ולהתפנות לסייע להם בכל מה שנדרש. נכון, זה אומר שיהיו לכם פחות שעות שינה אך מצד שני, זה ישפר את האווירה בבוקר.
  4. מתי להתעורר? – יש לבחון כמה זמן לוקח לכם מהרגע שאתם מתעוררים עד לרגע שאתם יוצאים מהבית ולהוסיף עוד חצי שעה נוספת,למקרים של עיכובים לא צפויים. לרוב נדרש להעיר את הילדים כשעה לפני שעת התחלת בית הספר.
  5. מספר שעות שינה – הינן משמעותיות לתפקוד, למצב הרוח של הילד וכמובן לאופן ההתעוררות בבוקר. כשהילד ישן מעט מידי כי הלך לישון מאוחר מידי, הוא חסר סבלנות, עצבני, מחפש אוכל מעורר (מתוק ופחמימות) ולא מרוכז. מומלץ להשכיב לישון תינוקות וילדים לא יאוחר מהשעה 19:30 ולאפשר להם כ- 11שעות שינה ביממה, בעוד שמתבגרים יכולים ללכת לישון מאוחר יותר, לא יאוחר מהשעה 22:45. מחקרים מראים שלילדים של היום, ובמיוחד למתבגרים, חסרות שעות רבות של שינה.
  6. העירו את ילדכם בצורה נעימה – לכל ילד יש את סגנון ההתעוררות שלו, ישנם ילדים שהם ״אנשי בוקר״, משכימי קום, המתעוררים בקלות ומיד מתחילים לפעול, בעוד שישנם ילדים שהם ״אנשי לילה״, המתקשים להתעורר מוקדם, לוקח להם זמן לפעול בבוקר ובלילות ערניים במיוחד. לכן, חשוב להכיר את הילד וצרכיו, להעיר ברגיעה, בליטוף, בנשיקה, להסיט לאט את הווילון או להדליק את האור, אולי לשים מוסיקה שהם אוהבים. חישבו עם הילדים ביחד כיצד יהיה להם נעים להתעורר והתחשבו בבקשותיהם המשפט הזה לא ברור לי.
  7. סדר פעולות – חשוב שסדר הפעולות בבוקר יהיה קבוע ויחזור על עצמו מידי בוקר, על מנת שיהפוך להיות חלק מהשגרה ובכך ידרוש פחות מאמץ וצורך לתזכר את הילדים מה היא הפעולה הבאה בסדר.
  8. עצמאות הילד – לפני שאנו מצפים מהילד שיתארגן בבוקר באופן עצמי, יש לבחון האם הוא מסוגל לבצע כל פעולה באופן עצמאי, או כחלק מרצף פעולות. האם הוא יכול לשמור על טווח קשב ויש לו את הריכוז לבצע את כל הפעולות ללא תזכורות. אם כן – נפלא, ואכן נצפה ממנו שיתארגן בבוקר ללא עזרה. אם הילד מתקשה – אין לצפות ממנו שיתארגן לבד ונסייע לו במה שמתקשה.
  9. הבוקר איננו זמן ללמד את הילדים מיומנויות חדשות – אם הילד מתקשה לנעול נעליים או לצחצח שיניים באופן עצמאי, לא נצפה ממנו לעשות כן בבוקר וגם לא נלמד אותו לעשות זאת בזמן לחץ. אז מתי כן? יש ללמד מיומנות חדשה בזמן שאתם רגועים והילד פנוי ללמידה – או בתרגול ברוטינת הערב או למצוא זמן ביום שמקדישים ללמידה של המיומנות.
  10. אם הילד מתקשה לזכור את סדר הפעולות – ניתן להכין עם הילד טבלה בכתב או בתמונות (תלוי בגיל הילד), לכתוב את סדר הפעולות, לניילן את הדף, לתלות אותו במקום שנגיש לילד וללמד אותו לאחר כל פעולה להגיע ללוח, לסמן וי בטוש מחיק ובכך לזכור מה הפעילות הבאה. באמצעות הטבלה הילד חווה עצמאות.
  11. משחק ״מי ינצח את השעון?״ – זאת נקיים רק כשאנו יודעים שהילד יודע לבצע את כל המטלות באופן עצמאי ולא נדרש לסיוע מאיתנו. ניתן לשתף אותו במשחק, לומר לילד שאם יצליח להתארגן לבד ולעשות הכל באופן עצמאי לפני שהשעון יצלצל תהיה לו אפשרות לקבל גישה לפעילות מהנה , לדוגמא: זמן משחק בבוקר, זמן הליכה לגן ביחד. הזמן שנקבע בטיימר נקבע על פי הזמן שלוקח לילד בדר״כ להתארגן בתוספת של 5-7 דקות, בכדי להבטיח שהילד יחווה הצלחה. משחק זה מסייע גם לילדים שמתקשים לעמוד בזמנים וניתן בכל תקופה להוריד את מספר הדקות ולקבוע יעד חדש.
  12. אם עדיין הדברים לא מסתדרים – מומלץ לפנות לאיש מקצוע שיאתר את הסיבה למתח בבוקר וינחה אתכם כיצד לפעול.